Cahit Kural İlkokulu Küçük Adımlar Sınıfı Blog Sitesi

9 Kasım 2014 Pazar

ÇOCUĞUNUZUN BÜYÜMESİNE YARDIMCI OLUN….


- Ona Yaşının Getirdiği Sorumlulukları Hatırlatın
Kendi yatağını toplamak veya sehpanın tozunu almak gibi bazı basit günlük ev işlerini üstlenebilir ve memnuniyetinizi görmek çok da hoşuna gider.
-  Çocuğun Mantıklı Seçimler Yapmasına Fırsat Tanıyın
Her gece yatmadan önce bir moda editörü gibi davranıp çocuğunuzun ertesi gün okulda giyeceği kıyafetin seçimini yapmak yerine bu işi onun tercihine bırakmanız en doğru yoldur, çünkü bu sayede çocuğunuzun giyinip soyunmadaki becerisini geliştirmesine de fırsat vermiş olacaksınız. Evde alınacak bazı kararlarda onun da fikrini söylemesini isteyebilirsiniz.
-  Kendi Kendine Yetebilirlik Becerisi Kazandırma
Çocuğunuza kendi işlerini kendi yapabileceği kadar büyüdüğü konusunda cesaret aşılarken onun  hala bir bebek gibi kucaklanmaya ve öpücüklere boğulmaya ihtiyaç duyduğunu da dikkate almalı, aradaki dengeyi iyi kurmalısınız.
-  Oda Düzeni
İşe basit bir nevresim takımı almakla başlayın. Çocuğunuza yatağını nasıl toplaması gerektiğini anlatın. Ayrıca kirli giysilerini çamaşır sepetine atmayı ve etrafa saçılmış oyuncak ve eşyaları ait oldukları yere koymayı da öğrenmelidir.
NASIL DAHA ETKİLİ ANNE BABA OLURUM
1- Sürekli nasihat vermekten kaçının. Çünkü çocuklar nasihatten daha çok davranışlarınızdan etkilenirler.  Bu nedenle çocuğunuzun nasıl biri olmasını istiyorsanız siz de öyle biri olun.
2- Çocuğunuzun her isteğini karşılamayın, onlara tutamayacağınız sözler vermeyin. Çocuğunuzu ne kadar sevseniz dahi ona karşı kararlı ve kesin davranışlar sergileyin. Eğer çocuğunuza tutarsız davranışlar sergilerseniz çocuk size karşı bir bocalama yaşabilir hem de sizin bu zafiyetinizden faydalanmak isteyebilir
3- Çocuğunuzla bağırarak konuşmayın. Bunun nedeni çocukların bağırarak konuşulanları dikkate almamaları, içten dinlememeleridir. Çocuklarda, yumuşak ses tonuyla ve kesin ifadelerle söylenenler daha çok iz bırakır.
4- Çocuklarınızı korkutarak, sindirerek, suçluluk duygusu aşılayarak yetiştirmeyin. Yanlış davranışlarını hemen cezalandırmayın. Onu  dinleyin, suçundan daha büyük ve onu rencide edecek cezalar vermeyin.
5- Çocuklarınızın sorularına mutlaka mantıklı ve doğru cevaplar verin. Sorduğu sorular karşısında; “Bu da sorulur mu?”, “Sen bunu bilmiyor musun?” gibi ifadeler kullanarak soru sorma şevkini kırmayın. Soru sorma şevki kırılan çocuğun aslında öğrenme azmi kırılıyordur.
6- Çocuğunuza haksızlık yaptığınıza inandığınız bir durum olduğunda bunu ona açıklamaktan, ondan özür dilemekten çekinmeyin.
7- Çocuklarınız kavga ettiğinde hemen hakemlik yapmaya, bir suçlu aramaya çalışmayın. Onların çözüm yolları bulmalarını sağlayıcı tedbirler alın.
8- Çocuğunuzu ilgilendiren kurallarını onunla beraber koyun.  Göreceksiniz ki birçok şey sorun olmadan çözülecektir.
28 Harfte Çocuk Eğitimi...
Çocuğunuza;
A- Akıl Vermeyin
B- Başkalarına Benzemesini Beklemeyin
C- Ciddiye Alın
Ç- Çimlere Basmasını Sağlayın
D- Denemesine İzin Verin
E- Empati Kurun
F- Fikrini Sorun
G- Gurur Duyduğunuzu Söyleyin
H- Hayallerini Sorun
I- Israrcı Olmayın
İ- İnatlaşmayın
J- Jest Yapın
K- Kucaklayın
L- "Lütfen" li Konuşun
M- Model Olun
N- Ne İstediğini Sorun
O- Oyun Oynayın
Ö- Özür Dileyin
P- Paylaşın
R- Rica Edin
S- Sorumluluk Verin
Ş- Şans Verin
T- Tutarlı Olun
U- Utandırmayın
Ü- Üzüntülerini Paylaşın
V- Vakit Ayırın
Y- Yüreklendirin
Z- Zevklerini Öğrenin








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder